Deel dit:
Share

Versteende wouden is een boek over mijnen en mijnwerkers. Geen verhaal-in-woord-en-beeld over ‘hoe het was’, maar een studie van de wijze waarop het mijnbedrijf door tijdgenoten werd ervaren en verbeeld.

Daarbij zijn niet alleen literatuur en beeldende kunst van belang, maar ook liederen, journalistieke en populair-wetenschappelijke publicaties.

De Verbeelding van de mijn beweegt tussen twee polen. Nu eens domineren afkeer en angst, dan w eer arbeidsvreugde, trots en heroïek. Er klinken in Versteende wouden dan ook zeer verschillende stemmen , in wisselende talen. Steenkoollagen storen zich niet aan staatkundige grenzen. De mijncultuur waar het in dit boek om gaat, doet dat evenmin.

Wiel Kusters (1947) is dichter, essayist en hoogleraar algemene letterkunde aan de Universiteit Maastricht. Sinds zijn poëziedebuut Een oor aan de grond (1978) heeft hij in zijn literaire werk aan leven en werk van de Limburgse mijnwerkers, tussen wie hij is opgegroeid, een onvervreemdbare plaats gegeven.

In 1998 werd Kusters’ werk verzameld in de bundel Zegelboom. Gedichten en notities 1975-1989.Jos Perry (1950) is historicus, verbonden aan de vakgroep Letteren & Kunst van de Universiteit Maastricht. Zwaartepunt & in zijn werk vormt de sociale Geschiedenis. Zijn boek De voorman – een biografie van Willem Hubert Vliegen 1862-1947 werd genomineerd voor de Gouden Uil.

Koop bij bol.com

Spread the word. Share this post!