Deel dit:
Share

Limburg is een heerlijke bestemming voor fietsliefhebbers. Of je nu jezelf wilt uitdagen op de mountainbike of wielrenfiets óf kiest voor een ontspannen ommetje op de elektrische fiets: er valt niets te vergelijken met het Limburgse heuvellandschap.

De Bemelerberg en de Cauberg zijn uiteraard geen Mont Ventoux, maar toch vind je hier uitdagende routes qua hoogtemeters. Maak er een uitje van en blijf gezellig in Limburg overnachten. Dit zijn 4 uitdagende heuvels om met de fiets te beklimmen in Limburg.

De Cauberg (134 meter hoog)
De Cauberg is de bekendste klim in Limburg en deed jarenlang dienst als finish voor de Amstel Gold Race, voordat werd gekozen voor een finish in het iets verderop gelegen Vilt. Andere bekende tochten die eindigden op de Cauberg zijn de Tour de France, de wereldkampioenschappen en Nederlandse kampioenschappen. Tijdens de klim geniet je niet alleen van het uitzicht, maar waan je je onderdeel van de wielerhistorie. Je kunt hier ook gewoon op je gemak naar boven wandelen. Er zijn verschillende tegels te vinden onderweg met daarop de wereldkampioenschappen. De klim wordt beschreven als niet al te zwaar, maar vooral verraderlijk met een lastige start.

Marijke van der Molen is journaliste en schrijft voor het deskundigheidsplatform FITFORBEACH.nl. Waar je in principe elk type sportkleding kunt gebruiken als je net begint met fietsen, raadt ze aan om speciale kleding te overwegen als je steeds vaker en fanatieker op de fiets zit. Voor een beklimming zijn goede fietsschoenen bijvoorbeeld essentieel omdat je zo jouw voeten correct op de pedalen kunt plaatsen en effectief je trapkracht benut.

De Keutenberg (163 meter hoog)
Op het steilste stuk heeft de Keutenberg een stijgingspercentage van maar liefst 22%. Nadat je dit eerste steile stuk hebt overleefd, is de rest van de route goed te doen. De klim zwakt daarna wat af en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6%. De Keutenberg zit sinds 1972 in het parcours van de Amstel Gold Race. Een aantal jaar ontbrak deze heuvel doordat het te druk werd met toeschouwers op de smalle klim.

De Bemelerberg (125 meter hoog)
De klim van de Bemelerberg is vooral populair vanwege het schitterende uitzicht onderweg. De klim wordt nooit te zwaar en is onder andere bekend van het WK-parcours en de Amstel Gold Race. Met een gemiddelde stijging van 4,5 procent is de Bemelerberg ook goed te doen voor niet al te getrainde wielrenners. Her en der staan wat bankjes opgesteld waar je onderweg wat kunt drinken terwijl je van het uitzicht geniet. Ook kun je even doorzetten tot je op de top bent, voor een welverdiend drankje op het terras.

De Gulperberg (157 meter hoog)
De Gulperberg vraagt wel wat van je kuiten met stukken van 14% en een gemiddeld stijgingspercentage van 9,5%. De klim is vanuit meerdere kanten te starten. Ben jij op zoek naar de grootste uitdaging? Start dan vanuit Partij. Boven staat er een bankje op je te wachten waar je uit kunt rusten om vernieuwde energie op te doen.

Foto: Markus Spiske via Unsplash
https://unsplash.com/photos/WUehAgqO5hE

Spread the word. Share this post!