Wil je met de kids op fietsvakantie in Limburg? Dat is een uitstekend idee, je bent namelijk lekker de hele dag in de buitenlucht, het is goed voor het milieu en het is stukken goedkoper dan een dure camping met animatieteam. Lees snel verder om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een fietstocht met kinderen.

Welke fiets is geschikt voor een fietstocht met kids
Het Limburgse landschap is voor Nederland heel heuvelachtig, hou hier dus rekening mee als je kiest voor welke fiets of fietsaanhanger je gaat. Wat je kiest hangt vooral af van de leeftijd van je kind en of deze zelf gaat fietsen.

Een bakfiets zie je veel in het straatbeeld, maar is niet geschikt voor lange afstanden. Het trapt namelijk vrij zwaar. Een fietskar is een beter alternatief, deze doe je achter je fiets.

Een tandem of fietsaanhanger is geschikt voor wat grotere kinderen die wel al zelf kunnen fietsen, maar nog niet zulke lange afstanden. Hierdoor hoeven ze namelijk minder hard te trappen.

Het leukste is natuurlijk als de kinderen op hun eigen fiets kunnen rijden, maar hiervoor moet je wel flink oefenen en zeker weten dat je kind het aankan.

Hoe hou je het leuk voor kinderen
Sommige kinderen kunnen zich snel vervelen, maar je kunt moeilijk een iPad meenemen op de fiets. In een afgesloten fietskar is het wel mogelijk om het een en ander aan speelgoed mee te nemen, maar voor een kind dat zelf fietst of op de tandem zal dat wat lastiger gaan. Denk daarom aan autospelletjes die je vroeger deed, zoals ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’ en ‘wie ben ik’. Ook kun je de pauzes zo plannen dat er leuke dingen te doen zijn voor kinderen, of bijzondere natuur waar je ze over kunt leren.

Leuke activiteiten in Limburg voor kinderen
Er zijn voor kinderen veel leuke dingen te doen in Limburg. Denk bijvoorbeeld aan zwembaden, kinderboerderijen en speelbossen. In Valkenburg vind je het Sprookjesbos, een magisch en klein themapark. In Klimpark Fun Forest Venlo kunnen de kinderen hun energie kwijt door in de prachtige natuur in allerlei bomen te klimmen. In de dierentuin GaiaZOO leven allerlei tropische dieren waar je kinderen van alles over kunnen leren. Aardbeienland is een themapark dat volledig over aardbeien gaat, daar hou je zelf ook nog wat lekkers aan over. Plan de fietsroute dus rond al deze leuke themaparken, dan gaan je kinderen zich zeker niet vervelen.

Andere dingen waar je rekening mee moet houden bij een fietstocht met kinderen

  • Geef de kinderen warme kleding als zij zelf niet fietsen. Als je zelf niet fietst, kan het best koud zijn
  • Je moet de fietsafstand per dag zeker niet overschatten. Zo’n 50 kilometer per dag is goed te doen, hierbij houd je veel pauzes zodat de kinderen even kunnen opladen.

Kan je een nieuwe kinderfiets gebruiken? Let op: bij kinderfietsen wordt de maat altijd aangeduid in inchmaten i.p.v. framematen. Voor deze inchmaten zijn richtlijnen opgesteld. Zo is een omafiets 24 inch geschikt voor kinderen met een lengte van max 130 cm. Een omafiets 26 inch is geschikt voor kinderen met een lichaamslengte tot 145 cm.

Deel dit:
Share

Deel dit bericht!