In en rond Valkenburg lopen prachtige wandelroutes. In 2019 heeft Valkenburg zelfs de titel Wandelgemeente van het jaar in de wacht gesleept, wat de overvloed aan goed gemarkeerde paden, schitterende uitzichten en het bijzondere natuurschoon onderstreept.

Veel wandelaars nemen hun spiegelreflexcamera mee om het landschap vast te leggen. Vooral bij zonsopgang en zonsondergang zorgt dit type camera er vanwege de vele instellingen voor dat dit levensecht vastgelegd kan worden. Onderstaande winterwandelingen hebben een makkelijke of gemiddelde moeilijkheidsgraad, waardoor deze geschikt zijn voor wandelaars van ieder niveau.

Wandelen rondom Berg en Vilt
Berg heeft een mooie ligging op een plateau en trekt al tientallen jarenlang wandelaars uit heel Nederland aan met de Heuvelland 4-daagse. Vilt is ook zeker een bezoek waard. Dit authentieke dorpje ligt boven op de bekende Cauberg. In de omgeving liggen schattige wandelpaadjes, mooie natuur en vele fruitgaarden. In ieder jaargetijden heeft dit landschap wat moois te bieden.

De afwisselende Geuldalroute
De Geuldalroute is 5,3 kilometer lang en leidt langs veel verschillende attracties. Je geniet van een bezoek aan het bijzondere mergelstadje Valkenburg en duikt de natuur in doordat de route deels door het Geuldal loopt. Door de groene paaltjes te volgen kom je onder andere langs bossen, de Kloosterkerk en de kastelen Oost en Schaloen. Beklim de Schaelsberg voor een weids uitzicht over het Geuldal en Valkenburg.

Ontdek de attracties van Valkenburg
Tijdens een wandeling door Valkenburg zelf kom je onder andere langs kastelen, ruïnes en knusse terrasjes. Momenteel zijn deze gesloten, maar kun je wel op veel plekken een warme koffie-to-go of zelfs een verwarmend bekertje glühwein halen. Rond de kerstdagen is Valkenburg omgetoverd tot warme kerststad en bezoek je onder andere diverse grotten die het kerstverhaal tonen. Onder andere in de Wilhelminagrot wordt het kerstverhaal getoond in de ondergrondse mergelgangen. Volgens velen is dit de plek waar je de mooiste kerststal van Europe kunt bekijken.

Kastelen in het Geuldal
Wanneer jij gek bent op natuur, historische stadsgezichten en kastelen is de wandelroute Kastelen in het Geuldal perfect. Je komt langs diverse imposante kastelen zoals kasteel Schaloen, Genhoes en Oost op deze meer dan 7 kilometer lange wandelroute. Je waant je terug in de tijd wanneer je langs eeuwenoude bezienswaardigheden loopt als de Kasteelruïne en Fluweelengrot, de Grendelpoort en de oude watermolen Schaloen.

BloteVoetenPark
Een blotevoetenpad prikkelt de zintuigen en heeft vele voordelen voor je gezondheid. Je loopt over natuurlijke materialen, zoals zand, modder, stenen en door een heuse watergeul. In Brunssum, dat op ongeveer een halfuurtje afstand ligt van Valkenburg, vind je het BloteVoetenPark. Dit is het langste bloetenvoetenpad van de Benelux. Het park is onder alle weersomstandigheden open, jij bepaalt welke hindernissen je meepakt en welke je overslaat. Trek je schoenen en sokken uit en beleef de natuur op een authentieke manier. De weldadige modderbaden masseren de voeten en de verschillende ondergronden en structuren stimuleren de voeten. Deze wandeling is geschikt voor het hele gezin en erg leuk voor kinderen. Vanaf 3 jaar kunnen kinderen de hele route al lopen.

Beeld: Mitchel Paschedag via Unsplash
https://unsplash.com/photos/kff8udDvSC4

Deel dit:
Winterwandelingen door Valkenburg

Deel dit bericht!