Deel dit:
Share

voetbal pixabay

Het is werkelijk bewonderenswaardig dat er tijdens het WK voetbal 2022 in Qatar een recordbedrag van in totaal 217 miljoen euro is ingezet op online weddenschappen. Ondanks de daling van offline weddenschappen vergeleken met het WK 2018, zoals blijkt uit het rapport van de Kansspelcommissie (KSC), toont deze ontwikkeling aan hoe technologie en digitale platforms steeds meer worden omarmd. Dit is een opmerkelijke prestatie!

Toch, de offline weddenschappen zijn aanzienlijk gedaald van 130 miljoen euro in 2018 naar slechts 61 miljoen euro. Het aantal verkochte wedtickets is ook met bijna twee derde afgenomen. Hoewel online inzetten een recordhoogte van 217 miljoen euro bereikten en er bijna 14 miljoen wedtickets werden verkocht, moet u niet vergeten dat deze records de daling van de offline weddenschappen niet volledig compenseren.

Het is werkelijk bewonderenswaardig dat in totaal 586.516 mensen online hebben gespeeld. Onder hen waren er 43.000 nieuwe spelers die voor het eerst een online account aanmaakten. Dit komt gemiddeld neer op 1.487 nieuwe spelers per dag, een indrukwekkende stijging vergeleken met de 500 in de periode voorafgaand aan het WK 2022. Deze groei is echt een prestatie om te vieren!

Toch, ondanks de uitschakeling van de Rode Duivels en een duidelijke daling in belangstelling, waren er nog steeds pieken in aandacht tijdens cruciale momenten van het WK 2022. Dit was met name het geval tijdens de halve finale tussen Frankrijk en Marokko en de finale tussen Argentinië en Frankrijk.

Elke dag waren er bijna 220.000 spelers, voornamelijk mannen onder de 40, die een gemiddelde inzet van 15,63 euro per weddenschap plaatsten. Dat is een lichte daling tegenover de periode voor het WK (17,15 euro) en de periode na het WK (16,85 euro).

Verder blijkt nog dat het aantal wedtickets en de inzetten op of voor de wedstrijddagen van de rode duivels hoger lagen dan gemiddeld.

Het is duidelijk dat de online gokactiviteiten in opmars zijn, maar volgens de KSC hoeft dit geen reden tot bezorgdheid te zijn. Voorzitter Magali Clavie verzekert ons: “De meerderheid van de gokkers houdt hun uitgaven goed in de hand en behoudt controle over het bedrag dat ze spenderen.” Het is een geruststellende constatering dat een Wereldkampioenschap slechts tijdelijke aantrekkingskracht uitoefent en alles weer normaal wordt zodra het evenement voorbij is. Veel van deze gokken gaan door sites zoals bet777.

Matchfixing

25 spelers uit het betaald voetbal hebben afgelopen maanden gegokt op wedstrijden waarin ze zelf speelden of op hun eigen competitie. Volgens de voetbalreglementen is dat strafbaar. Het betreft spelers uit de Belgishe eredivisie (zes) en eerste divisie (negentien), en ook nog twee amateurspelers uit de tweede divisie.

De aantallen staan in een ’trendanalyse’ van de Sports Betting Intelligence Unit (SBIU), een meldpunt van de Kansspelautoriteit voor signalen van mogelijke matchfixing.

Onwetendheid

De VVCS, de vakbond voor profvoetballers, benadrukt dat de informatie over de 27 spelers niet zomaar is ontstaan. Uit een recente enquête onder meer dan 200 spelers die in Nederland voetballen, werd al duidelijk dat elf procent wedt op hun eigen wedstrijden of competities waarin ze zelf spelen. Dit is een feit dat niet genegeerd kan worden!

Waarom beroepsvoetballers niet bekend zijn met de gokregels? Volgens de spelersvakbond speelt onwetendheid een grote rol en is er vaak geen kwade opzet. Voorlichting aan voetballers over de gokregels is dan ook broodnodig.

Anoniem

De wetgeving verbiedt gokkantoren expliciet om gegevens met betrekking tot spelersnamen, wedstrijden en inzetten te delen met de KNVB. “Sportbonden ontvangen slechts een anoniem signaal en zijn niet op de hoogte van de specifieke speler waar het om gaat”, aldus de KNVB. “Door deze beperkte informatievoorziening zijn wij niet in staat verder onderzoek uit te voeren of tuchtrechtelijke stappen te ondernemen.”

Deel dit bericht!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *